Vacuum Pot
Vakuum Pot nazývaný také jako vakuový kávovar, je metoda na přípravu kávy nejefektivnější a historií zcela prověřenou. Po překonání problému filtrace a vynálezu varného skla tvořil Vakuum Pot článek každodenního života lidí. Princip tlaku a vakuum, na kterém Vakuové kávovary pracují, může být pro některé z nás alchymií.
Vakuum Pot se skládá ze dvou skleněných nádob, které jsou spojeny trubicí a filtrem. Spodní nádoba se naplní do tři-čtvrtě svého obsahu vodou, která se postupným zahříváním mění v páru, která vytlačí vodu skrz trubici do horní nádoby. Zde se promíchává s jemně namletou kávou, a po odebrání tepla se pára mění opět na vodu s kávou. Vakuum, jež je vytvořeno ve spodní nádobě vsákne tekutinu přes filtr.
Na přípravu kávy potřebujete:
- Čerstvě namletou kávu (60 - 75 g na 1000 ml)
- Vacuum Pot
- Zdroj tepla (hořák, halogenový zářič apod.)
- Vroucí vodu
- Míchátko
- Šálek či hrníček
Vacuum Pot může obsahovat látkový či skleněný filtr. Látkový filtr se musí proplachovat a po určité době zcela vyměnit, práce s ním je však jednodušší. Oproti tomu skleněný filtr je bezúdržbový, avšak práce s ním je náročnější.
Metoda přípravy:
- Do spodní skleněné nádoby nalijeme vodu (tři-čtvrtě nádoby). Pokud chcete celý proces přípravy kávy urychlit, můžete nalít horkou vodu.
- Postupným ohříváním vzniká pára, která v daný moment vytlačí vodu ze spodní nádoby do horní (ve spodní nádobě vzniklo vakuum). V moment, kdy je voda v horní nádobě, přidáme do ní kávu.
- Po dobu jedné minuty kávu s vodou míchejte – káva se louhuje. Po uplynutí této doby odeberte zdroj tepla.
- Káva začne postupně stékat zpět do dolní nádoby.
Doporučení:
Snažte se vždy zvolit správnou hrubost namletí kávy. Výsledný šálek kávy by neměl být prašný a měl by mít vyrovnané chutě. Pokud tomu tak není, změňte hrubost mletí.