French Press
FRENCH PRESS
Již 162 let se tento jednoduchý přístroj těší příznivcům plnější chuti kávy. Metoda přípravy kávy ve French Pressu patří mezi nejjednodušší přípravu kávy doma. Tento aparát je tvořen pístem ve skleněném či nerezovém válci opatřeném kovovým sítkem. Umožňuje tak připravit kávu, s chuťově plnějším tělem. U nerezových French Pressů je doporučeno nejdříve propláchnout vroucí vodou a zahřát na provozní teplotu.
Nejdůležitější složku u této metody tvoří druh a hrubost namletí kávy. Je doporučována spíše jednodruhová čerstvá káva, která je nahrubo namletá. Namletá káva naomak připomíná krystal cukr či jemnější písek. Dobře namletá káva by neměla překročit čas louhování 4 minuty. Důležité je také dodržet ideální teplotu vody, která se pohybuje okolo 92 – 96°C, ne vroucí.
Na přípravu kávy potřebujete:
- Hrubě namletou kávu,
- French Press
- Horkou vodu o teplotě 92 - 96°C
- Míchátko
- Odměrku či digitální váhu
- Šálek či hrníček
Příprava kávy ve French Pressu je velmi snadná a časově nenáročná. Kávu lze připravit prakticky kdekoliv.
Metoda přípravy:
- Správně umletou kávu (nahrubo) nasypeme do French Pressu. Množství kávy se odvíjí dle Vašich chutí. Je doporučeno dávkovat do jedné třetiny French Pressu, pokud však máte rádi kávu slabší, dávku kávy zmenšete.
- Vodu o teplotě 92 - 96 °C nalijte na kávu a nechte ji asi 20 vteřin „nastartovat“. Pak ji zcela zalijte a promíchejte.
- Kávu necháme louhovat 3 – 4 minuty a poté vytvořený lógr stlačíme pístem dolů. Ten nám ve French Pressu zadrží lógr, aby se nepřenesl do servírované kávy.
- Všechnu kávu z Frech Pressu slijte, neboť by neustále docházelo k louhování a pokazila by se tak chuť další kávy.
Doporučení:
French Press je vhodný použít k přípravě i těch nejdražších káv, a to díky své možnosti kontrolovat všechny faktory ovlivňující výslednou chuť. Pokud se Vám zdá káva příliš hořká, namelte kávu trochu hruběji a změňte poměr kávy a vody. Naopak pokud se Vám zdá káva příliš nevýrazná, namelte kávu trochu jemněji.