Certifikace kávy Jamaica Blue Mountain
Každé kávové zrno, které vyroste ve strmém horském terénu se sklonem až 80 stupňů, je výsledkem pečlivého snažení. Drobní jamajští farmáři a kvalifikovaní dělníci týden za týdnem obdělávají půdu, pečují o stromy a sklízejí zralé bobule. Značná část pracovníků pochází z rodin, pro které je pěstování kávy hlavním zdrojem obživy po mnoho generací.
Manuální práce, péče a osobní pozornost jsou v jamajském kávovém průmyslu klíčové faktory. I ti největší výrobci jsou relativně drobní farmáři, kteří znají své stromy a osobně dohlížejí na produkci kávových zrn pro místní i exportní trh. Tradice pěstování kávy v horách Jamajky se silně rozvinula za poslední dvě století, kdy došlo ke zlepšení kultivačních praktik a zvyšování důrazu na vysoké standardy.
Většina jamajské zelené kávy a prakticky veškerá káva Blue Mountain se prodává na volném trhu, přičemž hlavním odběratelem je Japonsko. Zrna certifikovaná jako Blue Mountain a High Mountain Supreme jsou balena a dodávána v pečlivě opracovaných dřevěných sudech, které pojmou 70 kilogramů (čisté váhy), vyrábějí se speciálně pro Komisi kávového průmyslu a je na nich jasně vyznačen původ kávy.
Od sběru po balení pro export se věnuje maximální pozornost kvalitě. Po pečlivém procesu odstraňování oplodí, praní, sušení, loupání a třídění následuje prastarý postup, jímž profesionálové kontrolují vzhled kávy a připravují zkušební vzorky kávy, aby se přesvědčili, že má očekávanou chuť a vůni, které ji proslavily. Tyto ochutnávky, které má na starosti sekce kontroly jakosti Komise kávového průmyslu, jsou události s dlouhou tradicí, ne nepodobné postupům uplatňovaným u prvotřídních francouzských vín.
Produkce, která získá osvědčení od těchto náročných odborníků, může být prodávána Komisí kávového průmyslu na základě telegraficky předávaného popisu – což je jedinečné postavení, neboť ostatní exportéři musejí před uzavřením každého obchodu předkládat vzorky.
Exkluzivní káva Jamaica Blue Mountain je výsledkem individuální i společné snahy přibližně 60 000 jamajských farmářů, z nichž někteří produkují pouze půl bedny – asi pět liber čistých zrn – každý rok, zatímco jiní až 2 000 beden.
Díky jejich usilovnému snažení i neustálému dohledu Komise si káva z Jamajky zachovává svou reputaci jako vrchol dokonalosti a volba skutečných znalců kávy po celém světě.