7 důvodů, proč je káva tak oblíbená
V posledních letech i desetiletích zkoumali vědci účinky kávy na různé aspekty zdraví, a jejich výsledky jsou přinejmenším úžasné.
1. Po kávě jsme chytřejší
Káva není jen o tom, že po ní vydržíme být déle vzhůru, ale můžeme po ní být doslova chytřejší. Kofein účinně blokuje inhibiční neurotransmiter v mozku, což vede k čistému stimulačnímu efektu. Kontrolované studie ukazují, že kofein zlepšuje i náladu a funkci mozku.
2. Káva nám pomáhá spalovat tuk a zlepšuje fyzickou výkonnost
Toto je dobrý důvod, proč najdete kofein ve většině komerčních doplňků na podporu spalování tuků.Kofein zvyšuje metabolismus a pomáhá mobilizovat mastné kyseliny z tukových tkání. To může také zvýšit fyzickou výkonnost.
3. Káva může výrazně snížit riziko diabetu typu II
Diabetes typu II je onemocnění souvisejících s životním stylem, který dosáhl epidemických rozměrů poté, co zvýšil 10krát za několik desetiletí a nyní postihuje asi 300 milionů lidí. Toto onemocnění se vyznačuje vysokou hladinou glukózy v krvi v důsledku inzulinové rezistence nebo neschopnost produkovat inzulín.
· Ve vědeckých studiích, je káva opakovaně spojována s nižším rizikem diabetu. Snížení rizika se pohybuje v rozmezí od 23% do 67%.
· Pití kávy je spojeno s výrazně nižším rizikem diabetu typu II. Lidé, kteří pijí několik šálků denně mají nižší pravděpodobnost stát se diabetikem
4. Káva může snížit riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby
Nejen, že Vás káva může udělat chytřejší v krátkodobém horizontu, ale může také chránit váš mozek ve stáří.
· Alzheimerova choroba je nejčastější neurodegenerativní onemocnění na světě a je hlavní příčinou demence. Parkinsonova choroba je druhé nejčastější neurodegenerativní onemocnění
· Ve vědeckých studiích mají „pijáci kávy“ až o 60% nižší riziko Alzheimerovy choroby a demence a o 32-60% snižené riziko Parkinsonovy choroby.
5. Káva může být velmi dobrá pro vaše játra
Játra jsou pozoruhodný orgán, který vykonává stovky životně důležitých funkcí v těle. Jsou velmi citlivá na nadměrnou konzumaci alkoholu a fruktózy .
· Cirhóza je konečná fáze poškození jater způsobené chorobami, jako je alkoholismus či hepatitidy.
· Dle studií se káva zdá být částečným ochráncem proti některým poruchám jater, snižuje riziko rakoviny jater o 40% a cirhózy až o 80%.
6. Káva může snížit riziko úmrtí
Mnoho lidí si stále myslí, že káva je nezdravá. To není překvapující, ale je to v rozporu s tím, co studie skutečně říkají. Ve dvou velkých prospektivních epidemiologických studií, bylo pití kávy spojeno s nižším rizikem úmrtí u všech příčin. Tento efekt je zvláště hluboký v typu diabetiků II, jedna studie ukazuje, že pijáci kávy měly o 30% nižší riziko úmrtí po dobu 20 roků.
7. Káva je plná živin a antioxidantů
Káva není jen černá voda. Finální nápoj ve skutečnosti obsahuje slušné množství různých vitamínů a minerálů. Je také největším zdrojem antioxidantů v moderní stravě.
Šálek kávy obsahuje:
· 6% RDA na kyselinu pantotenovou (vitamín B5).
· 11% RDA pro Riboflavin (vitamin B2).
· 2% RDA pro niacin (B3) a thiamin (B1).
· 3% RDA na draslík a mangan
Kdyby nic jiného, může se zdát káva doslova nejzdravějším nápojem na planetě.